en-GBel-GR
Responsive image

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ιστών γύρω από το δόντι και οφείλεται σε μία πληθώρα βακτηρίων που συσσωρεύονται στην περιοχή, ενώ διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκταση και τη μορφή που θα εκδηλωθεί η νόσος. Τα ούλα όπως και στην ουλίτιδα είναι επίσης κόκκινα και πρησμένα και αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Το κυριότερο όμως και πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι η απώλεια του οστού που στηρίζει το δόντι. Σχηματίζονται έτσι περιοδοντικοί θύλακοι, κενοί χώροι σαν «τσέπες» ανάμεσα από τα ούλα και το δόντι που ευνοούν την κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και πέτρας. Η κατάληξη μιας αθεράπευτης περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια του δοντιού και των γύρω ιστών (ούλα και οστό).

 

Συντηρητική θεραπεία με Laser

Καθώς η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει στο οστό  που στηρίζει το δόντι και υπάρχουν βαθείς θύλακοι γεμάτοι πέτρα και μικρόβια πρέπει να επιτύχουμε πλήρη καθαρισμό και απαλλαγή από τα μικρόβια στη περιοχή. Ξεκινάμε λοιπόν με τη ριζική απόξεση, το βαθύ δηλαδή καθαρισμό που πραγματοποιείται σχολαστικά σε κάθε δόντι με τη βοήθεια των υπερήχων αλλά και των εργαλείων χειρός. Έτσι απομακρύνεται η πέτρα που υπάρχει στους θυλάκους, χρειάζεται όμως να απαλλαγούμε και από τα μικρόβια που έχουν απομείνει στην περιοχή.

 

Το ρόλο αυτό παίζει το Laser με θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Με την οπτική ίνα του Laser, τελείως ατραυματικά και χωρίς καθόλου πόνο καταστρέφουμε τα μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί στο θύλακο, κάτι που δεν μπορούμε να επιτύχουμε μόνο με το βαθύ καθαρισμό. Παράλληλα, το Laser κάνει βιοδιέγερση των ούλων με αποτέλεσμα την νεαροποίησή τους.

 

Χειρουργική Θεραπεία

Σε κάποιες περιπτώσεις η βλάβη των ιστών (ούλα και οστό) είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και κρίνεται σκόπιμη η αποκατάσταση της απώλειάς τους. Με εξειδικευμένες τεχνικές σε συνδυασμό με χρήση αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων προχωράμε στην ανάπλαση των μαλακών ιστών (ούλων) με μοσχεύματα είτε από τον ίδιο τον ασθενή είτε από αυτά που προμηθευόμαστε από το εμπόριο καθώς και ανάπλαση του οστού που χάθηκε με χρήση οστικών μοσχευμάτων και ειδικών μεμβρανών.